http://world--of--wood.blogspot.com/search/label/zestawy%20weselne

BABKA WIELKANOCNA - MIGDAŁOWA


babka wielkanocna przepis


Babka to najważniejszy wypiek podawany podczas Wielkanocy, dlatego warto się do niej przyłożyć aby nie tylko doskonale smakowała ale również pięknie wyglądała na wielkanocnym stole. Zazwyczaj przygotowuję tradycyjną babkę sypką z przepisu mojej mamy, jednak tym razem postanowiłam nieco zaszaleć i przygotować wilgotną babkę migdałową. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki, jest banalnie prosty - z wykonaniem poradzą sobie nawet początkujący "kucharze". Odrobinę zmodyfikowałam składniki używając zamienników łatwiej dostępnych w polskich sklepach. Co do samej babki - jak wszystko z Moich Wypieków wyszła przepyszna i aromatyczna. Kawałki zmielonych migdałów sprawiły, że ciasto jest wilgotne lecz delikatne, podobno dzięki nim babka również dłużej zachowuje świeżość - niestety nie miałam okazji się o tym przekonać gdyż w moim domu przetrwała tylko jeden dzień.



babka wielkanocna przepis


 Składniki:

  • kostka masła (200 g)
  • 180 g drobnego cukru do wypieków*
  • 4 duże jajka
  • 120 g mąki pszennej
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z migdałów**

Do dekoracji:
  • 3 łyżki wody
  • 1 szklanka cukru pudru
  • masa marcepanowa 
  • opcjonalnie barwnik w wybranym kolorze.


* dodałam zwykły cukier krystaliczny
** dodałam aromat waniliowy



Wykonanie:
  1. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jeżeli masz piekarnik, który długo się nagrzewa należy go teraz włączyć i ustawić na 160°C. Migdały (kupiłam te w płatkach) zmielić za pomocą blendera.
  2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, następnie wymieszać z migdałami i odstawić.  
  3. Utrzeć masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodawać po kolei jajka, jedno po drugim za każdym razem ubijając do uzyskania gładkiej masy, dodać ekstrakt migdałowy, zmiksować.
  4. Do masy maślano-jajecznej dodać przesianą mąkę z proszkiem i migdałami, wymieszać szpatułką do połączenia się składników, jednak nie dłużej. 
  5. Formę do babki wysmarować masłem oraz oprószyć mąką (w oryginalnym przepisie została użyta forma o pojemności 1 litra ja użyłam większej formy, dlatego mojej babka jest bardziej "płaska").
  6.  Ciasto przełożyć do formy i wyrównać, piec w temperaturze 160°C przez ok 40-45 min. Babkę wyjąć z piekarnika, gdy całkowicie wystygnie możemy przejść do dekorowania.

Lukier/dekoracja:
  1. Cukier puder oraz wodę umieścić i miseczce, rozgnieść grzbietem łyżki. Gdy lukier jest za rzadki dodajemy więcej cukru pudru a gdy jej zbyt gęsty więcej wody. 
  2. Z masy marcepanowej formuję kulki wielkości małego orzecha laskowego. (W przypadku użycia barwnika "rozgniatam" palcami masę z odrobiną barwnika do uzyskania jednolitego koloru. Ja użyłam odrobiny żółtego barwnika.).
  3. Ciasto dekoruję lukrem oraz kulkami marcepanowymi i już jest gotowe do podania :)


babka wielkanocna przepis

babka wielkanocna przepis


babka wielkanocna przepis

babka wielkanocna przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...