Babka to najważniejszy wypiek podawany podczas Wielkanocy, dlatego warto się do niej przyłożyć aby nie tylko doskonale smakowała ale również pięknie wyglądała na wielkanocnym stole. Zazwyczaj przygotowuję tradycyjną babkę sypką z przepisu mojej mamy, jednak tym razem postanowiłam nieco zaszaleć i przygotować wilgotną babkę migdałową. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki, jest banalnie prosty - z wykonaniem poradzą sobie nawet początkujący "kucharze". Odrobinę zmodyfikowałam składniki używając zamienników łatwiej dostępnych w polskich sklepach. Co do samej babki - jak wszystko z Moich Wypieków wyszła przepyszna i aromatyczna. Kawałki zmielonych migdałów sprawiły, że ciasto jest wilgotne lecz delikatne, podobno dzięki nim babka również dłużej zachowuje świeżość - niestety nie miałam okazji się o tym przekonać gdyż w moim domu przetrwała tylko jeden dzień.
Składniki:
- kostka masła (200 g)
- 180 g drobnego cukru do wypieków*
- 4 duże jajka
- 120 g mąki pszennej
- 100 g zmielonych migdałów
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z migdałów**
Do dekoracji:
- 3 łyżki wody
- 1 szklanka cukru pudru
- masa marcepanowa
- opcjonalnie barwnik w wybranym kolorze.
* dodałam zwykły cukier krystaliczny
** dodałam aromat waniliowy
Wykonanie:
- Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jeżeli masz piekarnik, który długo się nagrzewa należy go teraz włączyć i ustawić na 160°C. Migdały (kupiłam te w płatkach) zmielić za pomocą blendera.
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, następnie wymieszać z migdałami i odstawić.
- Utrzeć masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodawać po kolei jajka, jedno po drugim za każdym razem ubijając do uzyskania gładkiej masy, dodać ekstrakt migdałowy, zmiksować.
- Do masy maślano-jajecznej dodać przesianą mąkę z proszkiem i migdałami, wymieszać szpatułką do połączenia się składników, jednak nie dłużej.
- Formę do babki wysmarować masłem oraz oprószyć mąką (w oryginalnym przepisie została użyta forma o pojemności 1 litra ja użyłam większej formy, dlatego mojej babka jest bardziej "płaska").
- Ciasto przełożyć do formy i wyrównać, piec w temperaturze 160°C przez ok 40-45 min. Babkę wyjąć z piekarnika, gdy całkowicie wystygnie możemy przejść do dekorowania.
Lukier/dekoracja:
- Cukier puder oraz wodę umieścić i miseczce, rozgnieść grzbietem łyżki. Gdy lukier jest za rzadki dodajemy więcej cukru pudru a gdy jej zbyt gęsty więcej wody.
- Z masy marcepanowej formuję kulki wielkości małego orzecha laskowego. (W przypadku użycia barwnika "rozgniatam" palcami masę z odrobiną barwnika do uzyskania jednolitego koloru. Ja użyłam odrobiny żółtego barwnika.).
- Ciasto dekoruję lukrem oraz kulkami marcepanowymi i już jest gotowe do podania :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz