http://world--of--wood.blogspot.com/search/label/zestawy%20weselne

środa, 4 maja 2016

PRZEPIS NA PYSZNE TORTELLINI ZAPIEKANE Z BOCZKIEM I SZPINAKIEM

tortellini zapiekane z boczkiem, szpinakiem i sosem beszamelowym


Tortellini, boczek, szpinak i ser zapiekane pod sosem beszamelowym :) Do wykonania tego dania zainspirowało mnie zdjęcie znalezione na Pintereście (znajdziecie go na końcu postu), postanowiłam przyrządzić tortellini nie korzystając z oryginalnego przepisu (głównie ze względu na dużą ilość bazylii za którą nie przepadam.) Zapiekanka wyszła przepyszna, świetna potrawa dla osób które lubią dużo sosu, dodatkowo jest prosta i szybka w wykonaniu. Z pewnością wkrótce znów zagości na moim stole. A oto przepis (ilość dla 4 osób):


Składniki:


1 opakowanie tortellini z serem lub z serem i szpinakiem
tortellini zapiekane z boczkiem, szpinakiem i sosem beszamelowym

1 opakowanie świeżego szpinaku
ok. 200 g boczku wędzonego*
średniej wielkości czerwona cebula
dwa ząbki czosnku
sól, pieprz
ok. 200 g sera żółtego*


* ilość tego produktu jest opcjonalna, jeżeli wolisz możesz dodać do mniej lub więcej

Sos beszamelowy:
pół szklanki mleka
1,5 szklanki wody
łyżka masła
2 łyżki śmietany kwaśnej lub jogurtu
sól, pieprz, tarta gałka muszkatołowa



Wykonanie: 
  1. Piekarnik nagrzewamy do 250°C. Tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  1. W międzyczasie boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy do czasu uzyskania delikatnych skwarków dodając mniej więcej w połowie smażenia pokrojoną w kostkę czerwoną cebulkę (smażymy bez tłuszczu gdyż wytopi się on z boczku, jeżeli mamy "chudy" kawałek możemy dodać odrobinę oleju).  Dokładnie płuczemy szpinak.
  1. Do podsmażonego boczku dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz wedle uznania. Mieszamy. Następnie dodajemy partiami szpinak i podgrzewamy aż liście zwiędną. Odstawiamy z ognia.
  1. Przechodzimy do przygotowania sosu beszamelowego:  do garnka wlewamy 1,5 szkl wody dodajemy łyżkę masła, sól, pieprz i gałkę muszkatołową wedle uznania (ja dodałam małą łyżeczkę gdyż bardzo lubię smak gałki), podgrzewamy aż do rozpuszczenia masła. Międzyczasie w połowie szklanki mleka rozpuszczamy 4 łyżki mąki (energicznie mieszając aby nie powstały grudki).  Mąkę z mlekiem wlewamy do wody z przyprawami i masłem, w trakcie wlewania intensywnie mieszamy sos (jeżeli mimo wszystko powstały grudki możemy go zblędować). Podgrzewamy do uzyskania gęstej konsystencji. (Jeżeli sos wyszedł zbyt rzadki należy rozpuścić więcej mąki w zimnej wodzie i połączyć roztwór z sosem). Następnie dodajemy śmietanę lub jogurt i mieszamy.
  1. Ugotowane tortellini mieszamy dokładnie z boczkiem i szpinakiem. Naczynie żaroodporne smarujemy cienką warstwą masła. Następnie wykładamy połowę tortellini do naczynia żaroodpornego, przelewamy połową sosu beszamelowego, na to wykładamy pozostałe tortellini i zalewamy resztą sosu, wierzch zapiekanki posypujemy serem żółtym startym na tarce. 
  1. Całość zapiekamy pod przykryciem 15 minut a następnie 10 minut bez przykrycia (jeżeli ser zaczyna za bardzo przypiekać się od góry należy zakończyć zapiekanie).
Smacznego!

tortellini zapiekane z boczkiem, szpinakiem i sosem beszamelowym


 

6 komentarzy:

  1. Pychotka :) Szpinak to jest to :)
    Uściski.

    OdpowiedzUsuń
  2. O rety jakie to musi być pyszne. Zapisuje i jutro na obiad podaje rodzince:) Pozdrawiam MAlwina

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak to tortellini pięknie wygląda, aż się ma ochotę od razu zabrać za przygotowanie. Na pewno wypróbuję przepis, a żeby o nim nie zapomnieć od razu sobie zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kasiu, dziękuję za ten przepis. Wygląda przepysznie, więc wypróbuję!
    pozdrawiam majowo:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję :) Jeżeli ktoś wypróbuje przepis proszę dawajcie znać czy Wam wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O ja jestem na tak! uwielbiam takie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...